Grafik/foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Fotboll

1200 mil i buss och flyg för IFK Kalmar

3:14 min

IFK Kalmars fotbollsdamer har börjat den rekordlånga resan genom nya serien elitettan. Laget kommer att resa nästan 1200 mil till sina bortamatcher mot de övriga 13 lagen i serien från Malmö i söder till Umeå i norr. Det är över 200 mil längre än vad spelarna i Kalmar FF reser i herrallsvenskan.

För första gången i IFK Kalmars historia kommer lagets spelare att flyga till en del bortamatcher i nya serien elitettan.

– Reskontot ökar men vi får högre bidrag också och vi tycker det är viktigt att satsa på professionella resor. Det skall finnas tid för återhämtning och skall kunna ätas i rätt tid innan och efter match också säger Urban Bergsell som är sportchef.

Det blir många och långa resor under säsongen för IFK Kalmar i elitettan. Förutom Öster är mötet med Limhamn i Malmö den kortaste bortaresan  men på schemat finns också fyra resor till Stockholm och matcher mot lag från Uppsala, Sundsvall och Umeå och då kan det vid flera tillfällen bli aktuellt med flyg.

Ont om flyg på helgerna

IFK Kalmars bortamatcher spelas nästan uteslutande på lördagar och söndagar och de begränsade flygmöjligheterna till och från Kalmar i helgerna blir påtagliga.

Redan i första omgången väntar Umeå på bortaplan men flygschemat gör att laget först får åka buss till Stockholm för att flyga vidare till Umeå och till näst längsta bortamötet mot Sundsvall blir det ännu mer komplicerat.

– Det blir en tung resa för då finns inga flyg som passar så det ser ut att bli en utmaning att lösa säger Urban Bergsell.

Svetsar ihop laget

Att IFK Kalmar får resa drygt 200 mil längre på 13 matcher än vad Kalmar FF gör i herrallsvenskan ser Urban Bergsell som en möjlighet att svetsa ihop laget och samtidigt upptäcka Sverige.

– Vi får se mycket av Sverige och skall använda restiden till att prata mycket om vad vi kommit överens om och vad vi vill säger Urban Bergsell till P4 Kalmar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista