Lysingsbadet. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio
Västervik

Kritiker till asylboende tror på mindre intäkter

Tomma lägenheter istället för camping för asylsökande var aldrig aktuellt
1:26 min

När Lysingsbadets camping hyr ut turistlägenheter till asylsökande drabbar detta näringslivet i Västerviks kommun negativt. Hade man istället erbjudit lägenheter till asylsökande på ställen där det annars är svårt att hyra ut, ja då hade kommunen tjänat på det, så låter kritiken mot att Migrationsverket hyr 16 turistbostäder mitt under högsäsong.

Men moderata ordföranden i Lysingsbadets styrelse Katarina Andersson har svårt att se någon sådan koppling. 

– Jag har svårt att se att det skulle vara på det sättet, det hoppas jag verkligen inte att det blir det utfallet av det här.

När beslutet om att hyra ut de 16 turistlägenheterna till Migrationsverket, istället för att erbjuda dem till turisterna, presenterades för politikerna i Lysingsbadets styrelse  ledde det inte till några frågor från församlingen.

Men när den enligt Migrationsverket unika lösningen att låta flyktingar bo på en turistanläggning under högsäsong presenterades för allmänheten kom en hel del reaktioner. Den stora frågan handlade då om varför man inte försökte få fram andra bostäder till flyktingarna, för att kunna få hit maximalt med turister och samtidigt få in folk i byggnader som annars riskerar att stå tomma.

Men så långt verkar alltså inte Lysingsbadets styrelse ha tänkt. Men framöver kanske man kommer att fundera på det här, tror Katarina Andersson.

– Det är säkert en fråga man skulle kunna diskutera och jag tror faktiskt att den frågan finns med lite i kommunen nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".