Forskaren Valorie N Salimpoor, som lett studien. Bild: Peter Finnie och Ben Beheshti
Sverige

Ny musik som sex för hjärnan

2:05 min

Att höra ny musik kan sätta igång samma processer i hjärnan som när vi äter nåt gott eller när vi har sex.  Det här kanske kan betyda att musik har haft en viktig roll i vår evolution.

Vill du höra mer av ny musiken? Kan du tänka dig att betala för det? Då har de urgamla belöningsområdena i din hjärna aktiverats, samma områden som har med grundläggande överlevnad och reproduktion att göra, det vill säga mat och sex.

Det finns mycket forskning om hur vi upplever musik, men hur reagerar vi första gången vi hör ett musikstycke? Det ville en grupp forskare i Kanada ta reda på. De lät försökspersoner lyssna på snuttar av musik de aldrig hört förut. När någon gillade vad de hörde kunde han eller hon betala, med sina egna pengar, för att få höra mer, precis som i program som iTunes.

Med hjälp av en hjärnkamera kunde forskarna se att när någon tyckte om musiken aktiverades hjärnans belöningsområden. Och ju mer personen var villig att betala för en låt, desto större var aktiviteten i belöningssystemen.

Och det här är en bra studie tycker Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap på Karolinska institutet:

Ju mer de var villiga att betala för de här styckena, desto högre var aktiviteten, de hade ett ganska krasst mått då på vilken musik vi gillar. Men samtidigt ett objektivt mått, det kan jag tycka är en styrka i studien, att man inte tittar på något subjektivt mått utan på hur många dollar man var villig att lägga på den här låten.

Fredrik Ullén forskar själv om hjärnan och inlärning av musik, och dom här resultaten, att våra grundläggande belöningssystem aktiveras av musiken, dom visar att musik har varit mycket viktig för vår utveckling som art, menar han:

- Det är slående hur mycket tid människor lägger på musik, hur mycket vi investerar i detta, hur mycket energi. Här kan man se att det alltså är kopplat till väldigt basala hjärnmekanismer. Det tycker jag stöder tanken att musik faktiskt har ett evolutionärt syfte. Det är inte bara en biprodukt, tror jag, av vårt psyke, säger han.

Referens: Valorie N. Salimpoor"Interactions Between the Nucleus Accumbens and Auditory Cortices Predict Music Reward Value" Science 12 April 2013

Reporter Maria Gunther-Axelsson
Maria.Gunther_Axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista