En stor del av glaset som säljs i Kosta kommer snart produceras utomlands. Foto: Sandra Skeppar/SR
Glasriket

Sju av tio glasföremål ska produceras utomlands

En stor del av det småländska glaset från Orrefors Kosta Boda kommer snart blåsas utomlands i takt med neddragningarna inom företaget i Småland. Målet är att öka andelen produkter som tillverkas utomlands från tio procent till 70 procent.

– Vi har gjort en uppskattning att ungefär 70 procent kommer tillverkas utomlands och 30 procent i Småland, säger Jenny Sundqvist är chef för marknad och produktutveckling inom glaskoncernen.

– Varför väljer man att göra så?

– Det har att göra med lönsamhet och efterfrågan, säger Jenny Sundqvist.

Än så länge tillverkas en av tio produkter utomlands för Orrefors Kosta Bodas räkning. Det är bruk i Tyskland, Turkiet, Slovenien och Thailand som idag tillverkar produkter som sedan bär de småländska brukens logga. Men i framtiden kommer det alltså bli annorlunda.

Ska genomföras under 2014

Orrefors Kosta Boda vill att ungefär 70 procent av de småländska designerna ska tillverkas utanför Småland. Förändringen kommer snart, under 2014 ska den genomföras, enligt Jenny Sundqvist. Hon tycker ändå att man kan prata om småländskt glas även med en så stor andel utländskt producerat.

– Det tycker jag definitivt eftersom vi kommer ha en så stor del kvar, säger hon.

– Inget företag kan fortsätta producera till förlust. Det här handlar om att kunna sälja det sortiment som vi vet går bra, men att kunna sälja det så att vi vet att det går runt, säger Jenny Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista