Hmida Benatallah, SSUs ordförande i länet. Foto: Privat.
Kalmar län

SSU kräver ursäkt efter petning

SSU kräver ursäkt efter petning
1:49 min

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Kalmar län kräver nu att partiledningen ger upprättelse åt den före detta styrelsesuppleanten Omar Mustafa. I helgen lämnade han alla sina uppdrag inom Socialdemokraterna efter en veckas debatt om hans åsikter i frågor om jämställdhet och antisemitism.

– Ledande socialdemokrater har uppmuntrat ett mediedrev, där man har använt sig av direkta felaktigheter för att elda på kritiken mot Omar Mustafa, säger Hmida Banatallah, SSUs ordförande i Kalmar län. Han kräver nu att partiledningen ber Omar Mustafa om ursäkt. 

Avgick i helgen

Omar Mustafa valdes in på vårens S-kongressen som suppleant i partistyrelsen, men fick snabbt kritik för att en muslimsk organisation som han är ordförande för har bjudit in homofoba och antisemitiska talare till sina evenemang. Mustafa ifrågasattes också för att denna organisation, Islamiska Förbundet, publicerade texter som argumenterade för att kvinnor och män ska behandlas olika enligt lag.

Omar Mustafa har själv tagit avstånd från homofobi, antisemitism och sexism. Men starka intressen inom det Socialdemokratiska partiet har fortsatt att föra fram kritik. I helgen avgick Mustafa. 

Jämför med Juholts avgång

SSU är nu kritiskt till hur partiet har agerat. Dels att Mustafa har bedömts enligt en annan måttstock än exempelvis partiets kristna företrädare, dels för att enskilda socialdemokrater har underblåst det drev som fällde Mustafa. 

– Partiledningen borde gå ut med en ursäkt, och se till att sånt här inte får hända igen - att man går ut och driver ett mediedrev och att partimedlemmar eldar på, säger Hmida Benatallah och jämför med hur Håkan Juholt behandlades. Enligt honom finns det risk att muslimer i Sverige tappar förtroende för Socialdemokratin, att muslimer inte känner sig välkomna i partiet. 

– Det här måste vi kämpa för att tala om att den bilden stämmer inte, säger Hmida Benatallah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".