Kommunalrådet Ann Marie Fagerström med representanter från energibolaget och Telia tar ett första symboliskt spadtag. Foto: Leif Johansson.
Emmaboda

Snabbt bredband ska göra Emmaboda mer lockande

1:43 min

Emmabodaborna ska få snabbt bredband. Det är villaägarna i alla samhällen i kommunen som ska få chansen till ett riktigt snabbt bredband på 1000 megabit per sekund. Till år 2020 ska alla hushåll och företag i kommunen ha tillgång till bredband via fiber, något som kan göra kommunen mer attraktiv.

– Vad gäller inflyttning är det viktigt. Folk som söker sig hit från storstadsregionerna har ofta ett krav på bredband, säger Henrik Malmqvist i Emmaboda. 

Det byggs redan fiberbredband på landsorten i Emmaboda kommun. Där är intresset mycket stort att vara med, över 90 procent av de boende i flera områden är beredda att betala för fast bredband. 

Mindre intresse i stan

Lika stor uppslutning tror man inte på i de lite större samhällena. Många tycker det fungerar lika bra med mobilt bredband. En av dem är Helena Kasseståhl som bor i villa och som inte ser fiber som någon nödvändighet.

– Jag själv skulle inte var påverkad om jag skulle köpa hus, jag skulle inte vara imponerad eller köpa det för det, säger hon. 

I Emmaboda börjar man bygga ut i Lindehultsområdet, sedan fortsätter man vidare område för område och ort för ort.

Kostar mycket pengar

Även om kommunen tror att många kommer att nöja sig med mobilt bredband - i alla fall till en början -  finns det många som ser fram emot att få riktigt snabb dataförbindelse. En av dem är Freddy Tönnerfors. 

– Det låter kanonbra tycker jag, det är en jävla bra satsning av kommunen, säger han. 

Hur mycket är det värt då, det kostar knappt 17 000 att få in bredband?

– Det är väl lite så där men det beror på vad man prioriterar, säger Freddy Tönnerfors som själv tycker det är väl investerade pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista