Kalmar län

Kommunal varslar om strejk

1:38 min

Tusentals Kommunalarbetare varslas om strejk från slutet av april. I Kalmar län är det förutom landstingsanställda även personal i Kalmar och Högsby som berörs. Fackförbundet är missnöjt med att ersättningen för de anställda med lägst löner, oftast kvinnor, inte höjs med ett fast belopp.

Striden står om de anställda som har mindre än 25 000 kronor i månaden. Kommunal och LO vill se ett påslag om 1 740 kronor under tre år för denna grupp för att utjämna löneskillnaderna mellan exempelvis undersköterskor och industriarbetare.

Arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, vill enligt Kommunal endast se en generell lönehöjning på 6,8 procent på tre år.

– Vi känner att vi måste agera nu. Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

– För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, menar Kommunal.

Utöver lönehöjningarna vill Kommunal att arbetsgivarna ska begränsa oavlönade håltimmar, de timmar som kan uppstå i glapp vid delade turer. Fackförbundet vill även att arbetsgivarna ska betala för vårdpersonalens arbetskläder och en extra föräldramånad.

Strejkvarslet gäller 100 kommuner, landsting och Pactaföretag. Det träder i kraft 29 april och berör 8 971 personer som är anställda inom kommuner och landsting. I länet berörs personal som jobbar för landstinget men även anställda i Högsby och Kalmar kommun. Flera olika yrkesgrupper berörs, allt ifrån undersköterskor och vårdbiträden till barnsköterskor och personliga assistenter.

Blockaden mot nyanställningar gäller samtliga kommuner, landsting och Pactaföretag.

Hotet om strejk och blockad får stöd av andra fackförbund - Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, Målarna och Seko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista