1 av 3
Surfplattorna har intagit Slottsskolan i Borgholm. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Janne Karlsson, it-pedagog i Borgholm. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Slottsskolan i Borgholm. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Borgholm

Surfplattor ersätter datorer i skolan

Förlagen halkar efter – studiematerial saknas
1:51 min

Knappt har skolorna hunnit skaffa datorer till sina elever så är de ute. Nu är det surfplattor som gäller. I Borgholm ska alla elever från ettan till nian få surfplattor. Fördelarna är många, enligt skolorna. Men även om man kan göra mycket med en surfplatta så har inte de som ger ut skolböcker hängt med när allt ska bli interaktivt.

– Vissa lektioner använder vi dem, vissa inte. Vissa böcker finns, vissa inte, säger Sanna Olofsson går på Slottsskolan i Borgholm.

När man går runt på Slottskolan ser man mängder med elever sitta med sina surfplattor. Men än är skolorna snabbare på att ge eleverna surfplattor än på att fylla dem med pedagogiskt innehåll, helt enkelt för att inte allt som skolorna vill ha finns än. 

– Förlagen är ännu inte riktigt igång här, säger Janne Karlsson som är it-pedagog i Borgholms kommun.

-- De utnyttjar inte tekniken fullt ut tycker vi. Men på sikt är tanken att vi inte ska ha några pappersböcker längre, de ska ligga i plattan.

Vad är det som fattas i dag?

– Det är att man använder inte interaktiviteten som det finns möjlighet till i de här apparaterna. I princip kan man säga att man lägger ut sin lärobok som en död PDF-fil, säger Janne Karlsson som vill se mer interaktivitet med klickbara länkar och filmer i de böcker som läggs in i surfplattorna.

Vissa skolor utan plattor

I Borgholms kommun är tanken att alla elever ska ha fått egna surfplattor i slutet av nästa år. Det har väckt kritik från skolor som ligger sent i planen. Inte minst på norra Öland där man sitter fast i ett leasingavtal som går ut först vid nyår.

Men snart ska alla elever ha en egen platta, och möjligheterna är stora när det gäller pedagogiken. Inte minst för elever med läs- och skrivsvårigheter enligt Janne Karlsson. Än är man inte där, och då handlar det inte bara om att inte alla böcker går att ladda ner i surfplattan.

– Det som tar tid och som är mödosamt är att få lärarna att se poängen med att använda den här fullt ut. De lärare som gör det tror jag har stor nytta och glädje av den här. Men andra lärare är lite försiktiga och väljer andra metoder om de har den möjligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".