Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Mönsterås

20 nya villatomter i Timmernabben

1:39 min

Mönsterås kommun storsatsar i Timmernabben för att få fler att flytta till orten. Det trots att befolkningen i kommunen nu är den lägsta på över 40 år. "Vi tror på detta. All investering i mark är bara positiv så på sikt så kostar det inga pengar" säger Thomas Nilsson som är teknisk chef i Mönsterås.

Det handlar om totalt 20 tomter för villor som kommunen håller på att göra i ordning. Ett område med nio tomter gjordes klart för försäljning redan för ett år sedan. Men ingen av dem har man ännu lyckats sälja.

Tillsammans kostar de här 29 tomterna kommunen omkring sex miljoner kronor att göra i ordning med dragningar av vatten och avlopp och vägar runt omkring. Pengar som man hoppas få tillbaka när och om tomterna säljs. Går det bra finns det möjlighet att göra i ordning sammanlagt 200 tomter, enligt planskisserna.

Färre bofasta

Men det finns ett men. De senaste sex åren har befolkningsutvecklingen i Mönsterås kommun gått kräftgång, enligt statistik från SCB. Och faktum är att antalet invånare inte har varit så lågt på mer än 40 år som det var 2012 med 12 799 bofasta i kommunen.

Är det realistiskt att tänka sig att så många kommer flytta till Timmernabben på bara några år?

– Jag tror att på sikt kommer det här bli väldigt attraktivt, säger Thomas Nilsson.

– Sedan befinner vi oss i en lågkonjunktur och bankerna har varit tuffa med sina lånevillkor så det gör ju att det är lite svårare att sälja tomterna just nu. Men vi har tagit in anbud från mäklare som ska hjälpa oss att sälja och vi ska försöka hitta gamla mönsteråsare som vill vända hemåt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista