Anna-Lena Johansson. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio.
Kalmar län

Kommunal tar ut små men viktiga grupper i strejk

Kommunal har satsat på att den hotande strejken ska få stora konsekvenser genom att man tar ut små men viktiga grupper i strejk i Kalmar län. Det kommer bland annat att bli smutsigt på hälsocentralerna i Mörlunda, Hultsfred och Virserum, och rörigt på vaktmästerierna i Högsby och på äldreomsorgen i Kalmar.

På sjukhusen kommer man inte längre att ha tillgång till sterila verktyg, för på sterilcentralerna i Kalmar och Västervik kommer personalen att strejka.

Kommunalstrejken bryter ut den 29 april om inte parterna har enats om ett nytt avtal innan dess.

Om strejken bryter ut kommer det snart att märkas på vårdcentralen i Hultsfred, där Anna-Lena Johansson är anställd.

– Ja, det innebär att vi inte kan städa golv och toaletter, tömma papperskorgar och sopor. Det kommer inte att ta så många dagar innan det märks att städerskan är borta, säger hon.

Kommunal har krävt samma lönepåslag i kronor som arbetarna inom industrin har fått: 1 740 kronor på tre års sikt. Målet är att de lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupperna inte ska halka ännu längre efter den övriga arbetsmarknaden.

Kommunal vill också minska de s k delade turerna, den typen av arbetstid som går ut på att man har ett längre avbrott mellan arbetspassen, ett avbrott man inte får betalt för - ungefär som en påtvingad tre timmars lunchrast.

Dessutom kräver kommunal arbetskläder till alla medlemmar.

Men det här har arbetsgivarsidan, kommunpolitikerna, inte velat gå med på. Det tyder på att politikerna inte tycker att kommunalarnas arbetsinsats är viktig, säger Anna-Lena Johansson:

– Vår arbetsgivare tycker inte att våra arbetsuppgifter är viktiga, att vi inte är värda den löneökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".