Ilan Leshem vid Emån i Vetlanda, där vårfloden i år är blygsam. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Emån

Liten vårflod kan skapa problem i sommar

"Många drabbas"
1:47 min

Efter en lång och kall vinter har nu vårfloden satt igång på allvar. Men årets vårflod i Emån blir inte så märkvärdig och det är något som kan få konsekvenser. "Lite vatten är inte bra. Det är många intressenter som drabbas av det: pappersbruket i Mönsterås, bönderna och fiskarna" säger Ilan Leshem på Emåförbundet.

– Vi har haft en lång period med dagsmeja, med relativt varma temperaturer på dagen och minusgrader på nätterna. Det gör att en hel del av den snö som legat på marken avdunstat, säger Ilan Leshem, verksamhetsledare på Emåförbundet som ansvarar för hela Emåsystemets vattenreglering.

Trots en lång och snörik vinter så blir årets vårflod ganska blygsam. Det kalla och torra vädret har gjort att snön avdustar istället för att smälta.

Följer nivåerna

Emån är en av södra Sveriges större åar och avvattnar stora delar av Jönköpings och Kalmar län. Ilan Leshem följer vattennivåerna noga flera gånger om dagen. Bland annat vid just Emån i Vetlanda.

Just nu stiger vattnet, men det är långt kvar till rekordnivåer. Och skulle Ilan Leshem inte lyckas fylla vattenmagasinen så kan det ställa till stora problem; blir det en torr sommar så kan bönderna inte vattna och pappersbruket i Mönsterås, kan tvingas stoppa produktionen.

Magasinerar dricksvatten

Vetlanda tar sitt dricksvatten från Emån, men där ska det inte vara någon fara, säger Ilan Leshem.

– De klarar sig med väldigt låga flöden och just nu försöker vi magasinera så mycket som möjligt.

Att vårfloden är liten innebär dock inte att risken för översvämningar försvinner. Förra sommaren var det problem med stora översvämningar i exempelvis Mariannelund och Bruzaholm och vid kraftiga regn skulle det kunna upprepas.

– Det kan komma 150-160 millimeter under en väldigt kort tid och då har vi samma problem som vi hade förra året, säger Ilan Leshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".