Harald Hjalmarsson Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Lyssnare: Varför ingen skattehöjning i Västervik?

1:39 min

Varför blir det ingen skattehöjning i Västervik när barnomsorg och skola måste spara pengar? Det har lyssnare undrat och förklaringen som kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) ger är att man ska kunna klara verksamheten med bibehållen kvalitet, men till mindre kostnad.

Flera personer som P4 Kalmar frågar på stan i Västervik är beredda att betala mer i skatt om pengarna går till barn, skola och omsorg.

Men Västerviks kommuns majoritet med moderater och socialdemokrater vill man i nuläget alltså inte höja skatten. Istället har man jobbat efter tanken att anpassa kostnaderna till de inkomster man redan har.

Västervik har jämfört sig med 34 jämförbara kommuner i landet. Och då har man sett att barn- och utbildningsförvaltningen i många av de andra kommunerna kostat betydligt mindre än i Västerviks kommun. Men trots mindre kostnad har kvaliteten kunnat säkras. Och Harald Hjalmarsson, moderat kommunalråd, är övertygad om att den kvaliteten till den lägre kostnaden går att uppnå även i Västervik.

– När de flesta andra kommuner klarar att hålla den kvalitet som invånarna där, föräldrar och elever förväntar sig, då tycker jag att det är rimligt att tro att det borde vara så även i Västerviks kommun, säger han. 

Så istället för att tillföra mer pengar har man satsat på en budget i balans. Det uppnåddes redan förra året med plusresultat och i år räknar kommunen med ett plusresultat på hela 55 miljoner kronor. Och då menar Harald Hjalmarsson att det till och med framöver kan bli tal om satsningar utan att höja skatten.

– Som det ser ut nu med Västerviks ekonomi så kan det vara så att vi har möjligheter att vi över tid kan göra satsningar. Vi jobbar i år med ett resultat på 55 miljoner och kan vi hålla den resultatnivån då är det klart att då har vi pengar att satsa på verksamheten, säger Harald Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista