Familjeekonomen Bodil Hallin Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Kalmar län

"Vänta inte till sista sekunden med deklarationen"

"Det har blivit enklare att deklarera"
7:05 min

"Vänta inte in i det sista. Deklarera nu i helgen. Det är lättare att komma fram till skatteverkets telefon nu om man behöver hjälp" säger familjeekonomen Bodil Hallin. Hon rekommenderar att deklarera elektroniskt, eftersom man får tillbaka pengarna tidigare och för att risken för fel minskar.

En av nyheterna med årets deklaration är att gränsen för reseavdrag till och från arbetet höjs från 9 000 kronor till 10 000 kronor per år.

Det har införts en ny skattereduktion för gåvor till välgörenhetsorganisationer. Då minskar din skatt till 25 procent av gåvans värde. Högsta gåvobelopp som ger skattereduktion är 6 000 kronor per år.

Schablonavdraget vid uthyrning av bostad är höjt från 18 000 kronor till 21 000 kronor per år.

När det gäller att deklarera på papper eller elektroniskt så tvekar inte Bodil Hallin om vad hon väljer.

– Jag tycker det är klockrent att deklarera elektroniskt. Dels får man tillbaka pengarna tidigare och så minskar risken att göra fel väldigt mycket. Man får mycket hjälp när man deklarerar elektroniskt, säger Bodil Hallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".