Fler aktiviteter väntar i gamla "Kungshallen". Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio.
Nybro

Ny satsning på aktivitetshus i Kungshall

1:44 min

Nu satsar kommunala Nybro Bostad AB på ett aktivetetshus i kommunens största och fattigaste stadsdel – Kungshall. Kungshalls centrum har på senare år blivit alltmer ödsligt, men nyligen öppnades en lunchrestaurang och i nästa vecka är det öppet hus för att få idéer om vad som ska hända i Kungshallen.

– Det ska bli en plats där människor ska träffas, hjälpa barnen med läxan, och ungdomarna kan spela dator. Vi vill lära känna varandra, säger Mustafa Muhammed Yussuf från Somaliska föreningen.

Tuff utveckling

Stadsdelen Kungshall har haft länets tuffaste utveckling – från att vara en stadsdel med inkomster runt genomsnittet, och sysselsättning över genomsnittet, är nu både arbetslösheten och fattigdomen bland de absolut värsta. Samtidigt har bostadsbolaget lyckats upprätthålla attraktiviteten och förhindra att de sociala och ekonomiska problemen spiller över på närmiljön i form av förfall och vandalisering.

Något man inte har lyckats hindra är emellertid ödsligheten i före detta centrumbyggnaden Kungshallen. Från att ha varit en popluär livsmedelsbutik har hallen undan för undan tömts, och på senare tid har det bara varit Korpens verksamhet som har synts där – men det är få Kungshallsbor som är med där.

Uppdrag: allaktivitetshus

Men så började det vända. För en månad sedan öppnade lunchrestaurangen Bakfickan, som från och med nästa vecka även har kvällsöppet. Och nu har kommunledningen gett Nybro Bostad AB i uppdrag att skapa ett allaktivitetshus, som ska kunna bli en samlingsplats under de nio månader per år som populära Gula Grillen inte är igång.

Bostadsbolaget ställer upp med lokal och med de resurser som behövs för att anställa personal, och det är en uttalad strävan att det ska vara människor som bor på Kungshall som jobbar i huset.

Vill få in idéer

På tisdag i nästa vecka håller man öppet hus på Kungshallen för att förhoppningsvis få in idéer kring vad Kungshallsborna skulle vilja ha.

Då hoppas Mustafa Muhammed Yussuf att fler föreningar än Somaliska ska komma. För det finns många på Kungshall:

– Det är från Bosnien, Serbien, Albanien, liksom kurdiska och arabiska. Och svenskar. Vi vill att svenskarna kommer, att vi kan prata med varandra och ha kontakt med samhället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista