1 av 2
Joakim Langner har tagit fram varningssystemet
2 av 2
Termometer. Foto: Scanpix
Kalmar län

Nytt system ska varna för värme

1:32 min

Om det blir värmebölja i Sverige i sommar kommer SMHI att kunna gå ut med en varning om detta. Värmeböljor orsakar en ökad dödlighet även i Sverige särskilt i riskgrupper och bland äldre.

SMHI har tillsammans med forskare vid Umeå universitet tagit fram ett varningssystem för värmebölja som är klart att börja användas. Det handlar om att varna känsliga grupper i tid för att temperaturerna kommer att vara väldigt höga i flera dagar och forskaren Joakim Langner säger att det behövs även i Sverige.

– Om vi har längre perioder av kraftig värme är det fler människor som dör i Sverige berättar Joakim Langner.

Varningssystemet sätts igång när väderprognoserna visar att det kommer att vara 26 grader i minst tre dagar. Klass 1 varning gäller när prognosen visar på 30 grader i tre dagar och klass 2 om den temperaturen håller i sig i fem dagar eller om det blir över 33 grader, vilket är extremt ovanligt.

SMHI har arbetat sedan 2011 med att ta fram systemet som varnar länsstyrelse, landsting, kommuner och allmänhet om höga temperaturer för att berörda ska kunna vidta åtgärder.

Att varna för värme är inget nytt i andra länder och Joakim Langner tycker att Sverige borde haft ett varningssystem för länge sedan.

– Många länder i Europa fick ett uppvaknande vid värmeböljan 2003 och sedan dess har man sett att det finns ett behov. Finland i vår närhet som har ett mycket kallare klimat har varnat i flera år så vi kunde ha varit tidigare säger Joakim Langner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista