Helena Modin är en av personerna bakom det nya partiet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Nytt parti på väg att bildas i Kalmar

1:14 min

Ett neutralt parti med siktet inställt på riksdagen håller på att bildas i Kalmar. Partiet vill verka för en större stabilitet i politiken och har haft sitt första möte. I arbetsgruppen finns humanisten Helena Modin, som nu vill skapa ett parti som vill stötta en framtida minoritetsregering, oavsett vilken färg den har.

– Jag tror att det behövs nu, det närmsta decenniet, för att få ordning på den nya värld som uppstått de sista 20 till 30 åren, med den globala utvecklingen och alla de hot som vi står inför, säger Helena Modin till P4 Kalmar.

Nu ska Helena Modin och de andra drivande försöka samla ihop de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att registrera ett parti. Sedan tar de sikte på riksdagen.

Målet är att stabilisera den regering som bildas 2014. Det blir också namnet på det nya partiet – "Stabilitet". Enligt Helena Modin ser det i dag ut som om det blir  en minoritetsregering som styr Sverige efter nästa val – och med mer stöd kan den regeringen bli starkare och politiken stabilare.

Tanken är att ge en möjlighet för väljarna att visa sitt missnöje, utan att lägga sin röst på partier som bara driver en specifik fråga.

– Det är därför det här alternativet är ett slags missnöjesyttring, men genom att ta sitt ansvar och stötta den regering som bildas – istället för att kohandla i enskilda frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista