Kalmar/Oskarshamn

Sparförslag: Hälften bort från Östran/Nyheterna

0:55 min

En stor andel av personalstyrkan på tidningarna Östran och Nyheterna ska kapas bort. Bland annat är ledningens förslag att lägga ner samtliga lokalredaktioner och slå ihop redigering och sportbevakning med systertidningen Barometern/OT.

På torsdagsförmiddagen samlades personalen på Östran och Barometern till ett informationsmöte, där ledningen redovisade ett förslag till omorganisation. Samma information ska personal på Oskarshamnstidningen och Nyheterna få senare under dagen.

Måste minska med miljoner

Tio tjänster har kapats bort från Östran/Nyheternas redaktion det senaste året. Nu står ytterligare en stor neddragning för dörren, på uppemot 20 tjänster – mer än hälften av alla medarbetare på tidningen.

– Det känns oerhört tungt att tvingas säga hej då till så många fina och kompetenta medarbetare, säger Östran/Nyheternas redaktionschef Gunilla Persson till P4 Kalmar.

Östran/Nyheterna har sedan länge tampats med stora ekonomiska problem. Nu måste tidningarna minska sina kostnader med mellan 10 och 12 miljoner kronor.

– Vi har inte lyckats vända siffrorna och därför tvingas vi till ett radikalt sparförslag, säger Gunilla Persson.

– Det vi upplever på dagstidningsmarknaden nu är exeptionellt och andratidningarna drabbas hårdare. Det är tufft, men vi försöker se det här ur läsarnas perspektiv och satsar nu på en solid grund att bygga utifrån, tillägger hon.

Sedan tidigare har bland annat Östran/Nyheternas annonsavdelning slagits ihop med Barometern/OT.

Chock för medarbetarna

De personer i personalen som P4 Kalmar pratat med beskriver beskedet som en chock.

– Vi förstod att det skulle komma besparingar men inte så här kraftiga, säger Anders Jönsson som är klubbordförande för Journalistförbundet på Östran Nyheterna.

– Det kom nog som en chock för allihopa.

Nu påbörjas fackliga förhandlingar på flera håll – även på Barometern/OT, där facket måste ta ställning till vad det skulle innebära om texter och bilder även publicerades i Östran/Nyheterna.

Förslaget i korthet:

  • Östran/Nyheternas lokalredaktioner läggs ner. Några tjänster kan komma att flyttas över till Barometern/OT.
  • Sportbevakningen köps som en tjänst från systertidningen Barometern/OT. Östran/Nyheterna har kvar en egen sportredaktör.
  • Östran/Nyheterna mister redigerare.

Fakta: Gota Media äger stor del av länets tidningar

Gota Media äger flera av tidningarna i Kalmar län:

  • Barometern
  • Oskarshamnstidningen
  • Östran
  • Nyheterna
  • Ölandsbladet
  • Kalmar läns tidning
  • Nybro tidning

Nick Näslund

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista