Sofia Barakat, planeringschef landstinget. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Risk för diagnosfusk i landstinget

1:41 min

I takt med att landstingen infört nya modeller för hur de ska fördela pengar till vårdcentralerna så har också möjligheten att fuska dykt upp. I Jönköping har forskningsenheten upptäckt flera fall där irrelevanta diagnoser skrivs in för att vårdcentralen ska kunna få mer pengar. Landstinget i Kalmar län kan inte utesluta fusk men räknar med att de skulle upptäcka det om det förekom.

För att ge hälsocentralerna en ersättning som stämmer överens med hur mycket resurser de behöver, där tunga patientgrupper med kroniska sjukdomar ska väga tyngre än friska patienter, har flera landsting börjat använda det som kallas, ACG, Adjusted Clinical Groups. Där är bland annat diagnoserna som ställs vid patientbesöken avgörande för vilket värde som hälsocentralen ska få.

I Jönköping har forsknings- och utvecklingsenheten granskat vad som hänt sen landstinget införde ACG för att fördela en del av de pengar som vårdcentralerna får i ersättning av landstinget. Förutom en kraftig ökning av antalet diagnoser har även ett tydligt missbruk upptäckts, som i den journal som visas upp i avidentifierat skick för Sveriges Radios reporter. 

– Allt verkar OK, möjligen är han lite nedstämd som det står....och sen där är de diagnoser som ställs, och då sätter man då diagnoser för att han ska vara värd så mycket som möjligt, säger forskningsenhetens Kjell Lindström, och visar bland annat att synfel skrivits in, med enda orsaken att patienterna har glasögon.

19 olika diagnoser, sjukdomsbeskrivningar, har skrivits in i journalen som Kjell Lindström upptäckt i sin granskning. Trots att det ju bara är den sjukdom som patienten får vård för som ska räknas.

I Kalmar läns landsting står ACG-värdet för en femtedel av pengarna som vårdcentralerna kan få. Antalet diagnoser har ökat med 9 procent sen modellen infördes.

Planeringschefen Sofia Barakat ser naturliga skäl till ökningen, som att flera hälsocentraler är nya och inte varit vana att skriva in allt i datajournalerna som de ska tidigare.

– Det finns alltid en risk att system missbrukas, sen är det så att det här systemet innebär inte att man får mer pengar ju fler diagnoser man sätter, utan det är kombinationen av diagnoser som ger en viss tyngd på patienten så det är lite svårare att trixa med systemet, även om det alltid finns en viss risk.

Hon kan inte utesluta fusk men tror de skulle upptäcka det.

– Jag känner mig trygg i att skulle det vara så så följer vi upp det så noga att vi skulle se det.

Varje månad görs en uppföljning av de värden på patienternas totala vårdtyngd av patienterna som de olika hälsocentralernas får och i höst kommer dessutom en större mer detaljerad granskning att göras. Skulle någon fuska finns möjlighet att ge sanktioner, som böter.

Men bilden som Sofia Barakat har ändå att det finns en ömsesidig önskan om att ha systemet, både från landstinget som beställare och från hälsocentralerna.

Och hursomhelst är modellen bättre än alternativet säger Sofia Barakat.

– Vi vill verkligen ta hand om de patienterna som har stora behov inom vården och för att inte riskera att dom anses ta för mycket resurser och inte ger några resurser till enheterna så finns detta system och det är det vi har att använda oss av nu och då ser jag att fördelarna väger väldigt tungt.

Så ersätts hälsocentralerna

Landstingets ersättningsmodell till hälsocentralerna. Källa: Kalmar läns landsting

Hur mycket pengar som landstingets hälsocentraler och de privata alternativen får avgörs av flera olika faktorer. 20 procent fördelas utifrån hur stor vårdtyngd som hälsocentralen har. Värdet tas fram genom att patienterna tilldelas en ACG-grupptillhörighet utifrån sjukdomsbörda (diagnoser), ålder och kön.

Tobias Sandblad

Tobias Sandblad. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista