Anställda rasar mot centraliseringsförslag

Försäkringskassans personal i Hultsfred och Vimmerby protesterar skarpt mot förslaget att Kassan ska centraliseras till Västervik, Oskarshamn och Kalmar. I övriga kommuner blir det i princip luckor på vårdcentralerna, som P4 Kalmar tidigare berättat.

Kassans 40-tal anställda i Hultsfred och Vimmerby har i ett brev samlat en rad argument för varför en flytt vore dålig för inte bara de anställda utan hela företaget:

Hyran i en mindre ort är nedåt hälften av vad det kostar i de större städerna. Lokalkännedomen, som inte minst är viktig för att kunna avslöja fuskare, försvinner. Och att Kassan skulle komma närmare läkarna för att man flyttar in hos vårdcentralerna känns mindre relevant eftersom man ju får minst lika många klienter från vuxenpsyk, företagshälsovården och sjukhusen, menar personalen i brevet.

Det saknas också bevis för att en centralisering vore bra, säger personalen. Kassan i Hultsfred och Vimmerby är redan bland de mest populära och snabbaste i länet. För enskilda anställda blir pendlingen tidsödande och slitsam med upp till 22 mils pendling om dagen.

På onsdag träffar kommunalråden i Hultsfred och Vimmerby Försäkringskassans chef i länet för att disktuera frågan. Kommunalråden har också bett Regionförbundet att trycka på för att Försäkringskassan ska värdesätta jobb utanför storstäderna.

Fackföreningen ST:s ombud från Försäkringskassans kontor i länet träffas på torsdag för att förbereda de kommande MBL-förhandlingarna i frågan.