Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Hjorted

Tretton får döda efter vargattack

Tretton får döda efter vargattack
1:24 min

En fårägare utanför Hjorted blev under natten till måndagen av med tretton får. Sex dödades av en varg, sju andra fick avlivas på grund av att de skadats av vargen. Robert Briland, besiktningsman på Länsstyrelsen, var under måndagen på plats för att titta på vad som hände när vargen tagit sig in i hägnet.

– Den har fått tag på en tacka och börjat äta på den, sedan blir de väldigt störda, fåren springer runt där. Då hugger den dem i farten. Då blir det ett antal, säger Robert Briliand.

När upptäcktes det här? 

– Tidigt i morse, vid fyra fem tiden, svarar Briliand. 

När skedde angreppet? 

– Det var i natt. Vi diskuterade tiden, men det är svårt att säga. Det kan ha varit vid midnatt eller sent på kvällen, berättar Robert Briliand. 

På något sätt tog sig vargen sig in i fårhänget, men var den tog sig in är svårt att säga. På vintern kan man följa spåren för att se hur angreppet gått till, men det går inte på sommarhalvåret. 

Troligen en varg som vandrar genom länet

Men när den väl kommit in kostade det tretton får livet. Dödade antingen av vargen eller avlivade på grund av skador de fått. 

Enligt Länsstyrelsen tyder allt på att det handlar om en varg som är ute på vandring som varit inne i hägnet. Man tror det handlar om en varg som längre varit söderöver i landet men som nu vandrar mot norr.

– Förmodligen stannar han inte här, det tror vi inte, säger Robert Briliand.

Eftersom det blivit vanligare med varg i våra trakteter uppmanar Länsstyrelsen nu fårägare att se över sina stängsel så att det blir svårare för vargen att komma åt fåren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".