Borgholm

Per Lublin avvisades av polisen

2:05 min

Planerna på att filma kommunfullmäktiges möte i Borgholm på måndagskvällen slutade för Ölandspartiets Per Lublin med att polisen avvisade honom från platsen. Detta eftersom han vägrade lyssna på övriga mötesdeltagares protester mot hans filmning.

Redan förra veckan ställdes kommunfullmäktige i Borgholm in eftersom Per Lublin ville filma då. När ersättningsmötet skulle dra igång på måndagskvällen stod Lublin redo med sin kamera för att på nytt filma. Denna gång gav han sig inte heller. Men istället för att skjuta på mötet tillkallade kommunfullmäktiges deltagare på polis som tog honom ut ur möteslokalen.

– Det hela gick ändå rätt lugnt till, berättar Sigrid Edsenius, P4 Kalmars reporter på plats.

I ett uttalande från kommunfullmäktiges ledamöter förklarades beslutet om att tillkalla polis såhär:

Men hänsyn till att det är flera ledamöter som upplever oro för att film- och ljudupptagning inte kommer att hanteras på ett korrekt sätt har vi fattat det här beslutet.

Före helgen registrerade Per Lublin sig som ansvarig utgivare för webbsändningar från Borgholms kommun. Det var via denna direktsända webbkanal som han tänkte sända kommunfullmäktigemötet.

– Han hade inget tillstånd i fullmäktige att göra de här inspelningarna, säger fullmäktiges ordförande Jan Erici.

– Vi har inte så goda erfarenheter av hur han hanterar sådana här saker. Många ledamöter upplevde oro för att film- och ljudupptagningen skulle komma att hanteras på ett konstigt sätt.

Danne | Lyssnarkommentar

Jag hoppas tio personer kommer och filmar nästa möte, skulle vara intressant att se om man då vågar agera på detta lagvidriga sätt att hantera offentliga möten på.

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista