Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Kalmar

Karl Oskargymnasiet tar över JB i Kalmar

Lokal prägel ska locka elever när Karl Oskargymnasiet tar över
2:08 min

Karl Oskarskolan som idag har grundskola i Kalmar tar över John Bauergymnasiet i Kalmar. För att  locka elever kommer man att ha en lokal prägel på sina skolor, det säger Bengt Eriksson, vd för Karl Oskarskolan.

– Vi har en idé om att man ska finnas på en ort med utbildning från förskola upp till gymnasium. Det är ett av skälen till att vi tyckte det var spännande.

Bengt Eriksson säger att han var med och startade skolan som såldes 2008. Han säger att det var en bra skola med lokal prägel, och det är så man vill ha det i framtiden.

– Vi kommer att ha tre Östersjögymnasier. Ett  i Ystad, ett i Karlshamn och ett i Kalmar. Vi kommer vara verksamma i regionen men skolan kommer att ha ett mycket lokalt fokus.

Vilken skillnad blir det när det gäller utbud och profil?

– Initialt kommer vi att köra de program som finns. På sikt kommer vi säkert att anpassa oss till vad behoven är i Kalmar, eller regionen runt Kalmar.

Är det något som fattas där?

– Det kan jag inte säga nu. Men vi kommer inte att han några centrala rikstäckande koncept utan vi kommer titta väldigt noga på hur arbetsmarknaden och näringslivet ser ut i Kalmar.

För att Karl Oskarskolan ska få ta över Johan Bauer gymniaset måste man få ett godkännande av skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".