Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rågö är ett av flera besöksmål i närheten av Loftahammar. Foto: Lennart Ackling
Loftahammar

Ny turistbyrå i Loftahammar

Stina Porsgaard är turistchef i Västervik
3:46 min

På söndagen fick Loftahammar en ny turistbyrå. Det har tidigare funnits en "turistinfo" på orten, men nu har Västerviks kommun bestämt att det bör finnas en aktoriserad turistbyrå där. Samtidigt flyttar allt mer turistbyråverksamhet överlag ut på internet och besöken t ex inne i Västervik blir färre.

– Just Loftahammar är lite speciellt just för att det ligger så långt från huvudorten, Västervik, säger Stina Porsgaard, som menar att turisterna inte ska behöva åka ner till Västervik för att få information.

Skillnaden med att vara en aktoriserad turistbyrå är också stor jämfört med att bara vara en turist-info som det funnits tidigare på orten.

– Vi kommer ställa betydligt högre krav, mer öppetider, en bredare service och jobba för varumärket Västervik.

De som ska driva byrån är själva ett turistföretag på orten, men det ska inte leda till att de inte rekommenderar sina egna attraktionerna framför andra säger Stina Porsgaard.

– Det står i avtalet att de ska vara objektiv och hantera informationen objektivt.

Samtidigt har turistbyråerna senaste åren sett en tydlig förändring i och med internet och de smarta mobiltelefonerna som gör att mycket information söks direkt där istället för på en turistbyrå plats.

– Det stämmer ju, vi ser ju vikande besöksantal på turistbyrån i Västervik, vi ser att det är många som går in på internet när de är på besöksmålet. Vi måste bli bättre att ta hand om dem digitalt när de är på plats, samtidigt är det så att besökarna kommer också in till oss på turistbyrån, säger Stina Porsgaard, som menar att det personliga mötet fortfarande behövs.

Invigningen av turistbyrån under södagen sker samtidigt som Västerviks kommuninvånare överhuvudtaget uppmanas prova på att testa turistattraktioner på hemmaplan. 65 olika turistmål håller öppet under dagen under det som går under namnet "Turista hemma". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".