Emma Karlsson i Nybro med sina två barn. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Kalmar län

Många kommuner på väg att öppna nattis

Nytt nattis en dröm för Emma Karlsson
1:35 min

Det är stora förändringar på gång när det gäller nattis i länets kommuner. Flera kommuner har redan infört barnverksamhet på natten eller vill göra det. Just nu är det på gång i länets norra kommuner. Men ännu finns det bara nattis i fem kommuner trots att många föräldrar verkar ha behov av det.

En av dem som skulle behöva ett nattis i kommunen är Emma Karlsson i Nybro.

– Det är kvällar, helger, delade turer. Då får jag förlita på mina föräldrar, så jag tycker det är jättejobbigt, berättar hon.

Emma Karlssons bebis är fortfarande så liten att hon är föräldraledig, men i höst ska hon börja jobba inom äldreomsorgen och kommer då får stort behov av nattis till sina två barn.

Många kommuner planerar nattis

Idag finns nattis i fem av länets kommuner. Regeringen beslutade förra året att skjuta till pengar för att kommunerna ska utveckla nattisverksamheten fram till 2016, och det har satt fart på en del kommuner i länet. I till exempel Borgholm, Västervik, Hultsfred och Vimmerby diskuteras nattis på olika politiska nivåer.

Det är bara i Högsby kommun man meddelar att det inte är några förändringar alls på gång. I Torsås har nattis lagts ner och där erbjuds nu bara barnomsorg på kvällar och helger.

Hoppas Nybro skyndar sig

I Nybro förbereds en avdelning för nattis i en förskola som just nu byggs, men inga politiska beslut har fattats ännu. 

Emma Karlsson hoppas att kommunen ska komma till skott snabbt. 

– De borde skaffa det snarast möjligt för det finns många ensamstående föräldrar som jobbar i äldreomsorgen här. Kommunen borde inte fundera utan starta det tidigt, helst inom ett år, tycker jag, säger Emma Karlsson.

Länskommunerna med nattis

Kalmar
Mönsterås
Emmaboda
Mörbylånga
Oskarshamn

Länskommunerna som förbereder nattis

Nybro
Hulstfred
Borgholm
Västervik
Vimmerby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".