Peter Borring. Arkivfoto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.
Sverige

LRF vill begränsa utfodring av vildsvin

"Vildsvinsskadorna kostar 27 miljoner"
1:51 min

Länsstyrelserna borde i framtiden kunna förbjuda utfodring av vildsvin i områden där de gör skada. Detta anser Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som nu ska jobba för att regering och riksdag genomför förändringen.

– Det här är ett tydligt uttryck för hur otroligt stort problem vildsvinen blivit i en tillräckligt stor del av Sverige för att hela LRF-organisationen ställer sig bakom betydligt tuffare tag, säger Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland.

Vildsvinen en viktig fråga för LRF

På sina håll orsakar vildsvinen stora skador för jordbruket, och att begränsa den snabbt växande vildsvinsstammen har därför blivit en viktig fråga för LRF. På sin riksförbundsstämma förra veckan beslutade LRF att verka för att länsstyrelserna i framtiden ska kunna införa förbud mot utfodring av vildsvin, i områden där skadorna från vildsvin är stora.

Många markägare och jägare sköter frågan bra, anser Peter Borring. Men på sina håll läggs det ut alldeles för mycket foder. Det gäller till exempel vissa åtelplatser, där man lägger ut en mindre mängd föda till vildsvinen för att kunna skjuta dem, menar han.

– När det ligger flera ton sockerbetor ute i skogen, eller foderpotatis som hittar ut i skogen i en stor stuka, det ska inte finnas. Det är en väldig skillnad på utfodring och åtling, där man ska jaga. Men de här utfodringsformerna blandas ofta ihop, säger Peter Borring.   

Många bäckar små krävs

Peter Borring tror inte att LRF:s nya förslag är någon universallösning. Men han tycker att det är ett av flera steg som måste tas för att tackla de problem vildsvinen ställer till med.

– I takt med att grisen ställer till med allt mer problem för övriga samhället i form av trafikskador, bök på idrottsanläggningar, vid sommarstugor och villor så tror jag att det finns en större och större förståelse för att vi behöver kraftfullare tag, säger Peter Borring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".