Här, vid bron till fängelset i Kalmar, är en av zonerna utplacerade. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

GPS-spelet Turf het sysselsättning i Kalmar

Cyklar och går mellan zonerna
12 min

En ny fritidssysselsättning vinner mark i Kalmar län. Bokstavligt talat. Med hjälp av mobilappen Turf jagar ett 50-tal personer zoner som placerats ut på kartan. "Man blir glad när man tar de där poängerna" säger en av de ledande spelarna som kallar sig "Kingenin".

"Sune", "Snabelanna" och "Kingenin" är kända bland Turf-utövarna i Kalmar län.

– Det känns jättebra när man tar en zon. Man blir glad när man tar de där poängerna. Man klättrar en bit till på den där listan, säger Kingenin.

Med hjälp av sin mobiltelefon letar utövarna upp zoner som är utplacerade på kartan. De flesta zoner ligger i tätbebyggda områden, som Kalmar, Borgholm, Västervik eller Mönsterås. Poäng får utövarna när de når fram till en zon och "tar över den". Om ingen annan passerar zonen får den första spelaren sedan poäng varje timme som den "behåller" zonen.

Ungefär 38 000 har laddat ner appen, som i dag bara finns till Android-mobiler. Förra omgången, som sträckte sig över maj månad, var det omkring 50 personer som var aktiva i Kalmar län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".