Montage. Foto: Sveriges Radio.
Västervik

Västervik får licens – för god ekonomi

Västerviks kommun tilldelas utmärkelsen Finansiell Elitlicens – något som endast ges till kommuner med "långsiktigt god ekonomi och starka finanser". Samtidigt har kommunen det senaste året presenterat stora sparpaket för att komma till rätta med ekonomin.

I mars lämnade kommunen över en skrivelse till fackförbunden som slog fast att 82 anställda skulle beröras när svångrämmen drogs åt och flera miljoner skulle sparas.

I juni samma år får kommunen pris för en god och stabil ekonomi.

Under en presskonferens på kommunhuset delades utmärkelsen Finansiell Elitlicens ut av företaget Svensk Kommunrating. Företaget gör kommundiagnoser där de väger in kommunens skulder, finansiella status och ledningsförmåga.

Får näst högsta betyget

Baserat på de två senaste åren får Västervik det finansiella betyget A2 – som är det näst högsta en kommun kan få på en åttagradig skala.

– Ofta har kommuner, som Västervik och Kristinehamn, ekonomiska krislägen bakom sig och vill genom Finansiell Elitlicens undanröja varje osäkerhet om sitt finansiella läge och deklarera avsikten att inte försämra ekonomin igen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".