Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Karl-Oskarskolans krav: Minska lokalerna

För att Karl-Oskarskolan ska kunna ta över den gymnasieutbildning som JB-gymnasiet drivit i Kalmar krävs att de kan få minska på den stora lokalytan som skolan har i dag. Vd:n Bengt Ericsson säger till P4 Kalmar att lokalerna är anpassade till det antal – 500 elever – som gick där i början. I höst handlar det bara om 280 elever.

En förutsättning för övertagandet är att de kan omförhandla avtalen med fastighetsägaren – men Bengt Ericsson ser goda förutsättningar att lyckas med det inom ett par veckor.

Även i Karlshamn, Växjö och Ystad är lokalytorna på gymnasierna som Karl-Oskarskolan vill ta över för stora och behöver bantas. Men också där är Bengt Ericsson förhoppningsfull om att lyckas förhandla om de gamla avtal, som JB-gymnasiet suttit fast i.

– De är ju beroende av att skriva nya avtal med oss.

Skolinspektionen måste ge tummen upp

Ytterligare en brasklapp innan det definitivt är klart om Karl-Oskarskolan kan ta över är att Skolinspektionen ger sitt godkännande för den nya huvudmannen.

En ansökan skickades in häromdagen, men Bengt Ericsson hoppas att det ska behandlas skyndsamt, eftersom det finns en mängd olika bolag som just nu lämnat in liknande ansökningar på JB-gymnasier runt om i landet, där allt bygger på att Skolinspektionen ger sitt godkännande för att eleverna ska kunna läsa vidare.

– Jag tror det löser sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".