Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Högre risk för arbetsplatsolyckor i vården

Risken för att drabbas av arbetsplatsolyckor hos vård- och omsorgspersonal och personal på förskolor och fritidshem är förhållandevis hög här i länet jämfört med rikssnittet. Det visar försäkringsbolaget AFA:s nya arbetsskaderapport.

Peter Rydasp som är personaldirektör på landstinget, där en del av personalen jobbar, ser ingen naturlig förklaring till det här. Han kan ju inte svara för läget i kommunerna, men konstaterar att det handlar om små tal och att antalet allvarliga arbetsplatsolyckor har minskat i antal i landstinget efter 2011, som är det år som AFA hämtat sin statistik från.

Försäkringsbolaget AFA har sammanställt de inrapporterade arbetsplatsolyckorna för flera olika yrkeskategorier och därigenom fått fram en slags riskfaktor. Brandmän hamnar högt och byggnadsarbetare och metallarbetare är också betydligt mer riskbenägna yrken än vård- och omsorgssektorn.

Små siffror

Den aktuella gruppen där Kalmar län sticker ut inkluderar barnskötare, förskolelärare, fritidspedagoger, sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor, sjukvårdsbiträden, ambulansförare och medicintekniker. Här får Kalmar län riskfaktorn 1,9 per 1000 anställda, jämfört med 1,7 i snitt i landet, och Kalmar län hamnar trea från slutet på listan.

Peter Rydasp, personaldirektör i landstinget, påpekar att det fortfarande hamnar om små tal, men att frågan om en säker arbetsmiljön självklart är viktig för landstinget.

– Arbetsmiljö och hälsofrämjande arbetsplatser är ju något som ligger i landstingsplanen och är ju en nyckelfråga, säger han.

Våld från patienter

Samtidigt ser han att antalet allvarliga arbetsplatsolyckor som rapporterats in från landstinget under 2012 är färre än 2011 när AFA:s sammanställning gjordes. De har minskat från 10 till 7. De fall som det handlar om är till exempel våld från patienter och olyckor i fordon, vilket bland annat berört ambulanspersonal.

Dessutom är sjukfrånvaron lägre i landstinget i Kalmar län jämfört med resten av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".