1 av 2
Lisbeth Lennartsson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Ilko Corkovic tycker att det tagit för lång tid att införa nattis. Foto: Banna Thoubou/Sveriges Radio
Borgholm

Nattis i Borgholm dröjer trots beslut

Borgholms kommun ska införa nattis, det beslutet fattades redan 2011. Men sedan dess har inget hänt. Föräldrar som jobbar nätter, kvällar och helger har fortfarande ingen barnomsorgslösning i kommunen. Ilko Corkovic (S) tycker att det går för långsamt.

– Även om vår ekonomi är dålig är det här ett område som är väldigt viktigt att prioritera för att vi ska få barnfamiljer att flytta till vår kommun, säger Ilko Corkovic (S).

Att nattis och annan barnomsorg på obekväm arbetstid ska införas i Borgholm har kommunfullmäktige, som är högsta beslutande organ, bestämt.

Nu har det gått mer än två år sedan motionen lades av Socialdemokraterna och ett och ett halvt år sedan beslutet om att genomföra den fattades, men än så länge ingenting alltså.

Problemet är att det inte finns tillräckligt med pengar - pengarna har inte räckt till skolor och barnomsorg som och kommunen har istället tvingats att spara på de områdena de senaste åren.

Socialdemokraternas menar att det här är en investering för framtiden. Men det argumentet biter inte på kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (C).

– Jag tror att socialdemokraterna glömde säga att de nästa år vill spara dubbelt så mycket som allianspartierna på just utbildningsnämnden. Man kan inte bara säga att man vill göra en massa saker utan att ta ansvar för finansieringen.

– Är inte det här ett problem att man fattar politiska beslut där det inte finns finansiering?

– Jo det är ett problem att det kommer upp populistiska förslag som vi alla vill ha, och sedan går det för fort i fullmäktige. Nu har vi en annan struktur och en annan ordning på ärendeflödet så jag tror inte att det här skulle kunna hända idag, säger Lisbeth Lennartsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".