Mycket ska eleverna ha med sig på utflykten, men mobilen får inte användas som annat än kamera. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Kalmar

Avstängda mobiler krävdes på friluftsdag

Elever på Sjöängsskolan fick inte ha mobiler på friluftsdag
3:36 min

Tre av fyra femteklassare vid Sjöängsskolan i Lindsdal har egna mobiltelefoner, men de får bara användas utomhus under skoltid. När eleverna var på friluftsdag fick de stänga av telefonerna för allt annat än att ta kort med. För många var det en stor omställning men nästan alla rättade sig efter reglerna enligt en lärare.

-- Jag tror jag sett en telefon under dagen så jag tycker det gått väldigt bra, säger Eva Quist, en av lärarna om följde med barnen på dagsvandringen mellan Mörbylånga och Haga Park på Öland. 

På vanliga skoldagar får eleverna på Sjöängsskolan bara använda sina telefoner på raster utomhus och det brukar också fungera berättar Eva Quist.

– Vi pratar ofta om hur telefonerna ska användas och det fungerar bra och ibland kan det vara praktiskt att barnen har mobiler med sig för att exempelvis få påminnelser om tandläkartider, säger Eva Quist.

Felix Lander är en av eleverna som har egen mobiltelefon, och han hade den med sig på friluftsdagen.

– Jag tycker det är skönast att ha mobilen med mig, och ha den på mest hela tiden. Den står på ljudlöst på kvällen om jag får något meddelande, säger Felix Lander till P4 Kalmar.

De flesta i klassen har egna mobiler berättar Felix. Han tror att han skulle kunna klara sig utan mobilen i några dagar.

– En vecka skulle nog gå, men en månad vore tveksamt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".