Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
Eftermiddag i P4

Barns hjärnor påverkas av digital stress

Lider av informationsstress
7:34 min

Barn påverkas mer än vuxna av att ständigt vara uppkopplade via datorn och mobiltelefonen. Det säger Bo Lundin, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län.

Att ständigt vara uppkopplad är stressande för såväl vuxna som barn, men på barnen går den digitala stressen rakt in i hjärnan på ett mer påtagligt sätt, menar han.

– I dagens samhälle är både barn och föräldrar speedade. Därför är det så viktigt att de vuxna står för lugna och sammanhållande strukturer som en motvikt.

Barnen lider av informationsstress, säger Bo Lundin. Dels för att barnet självt har obegränsade möjligheter att ständigt vara uppkopplad, dels för att de vuxna och samhället står för samma stressande livsstil.

-- Uttryckssätten för psykisk ohälsa följer samhällskaraktären. Oro, ångest, självskadeproblematik och utåtagerande är i mångt och mycket kopplade till att man ständigt måste välja bland oändligt mycket information som ständigt strömmar mot en.

Rådet Bo Lundin vill ge till föräldrar är att sätta gränser för barnens användande av mobiler och sociala medier.

– Givetvis finns individuella skillnader mellan olika barn. Men som vuxen är det viktigt att vara medveten om det enorma tempo som vi lever i. Att iaktta barnet och ha en god kommunikation med det för att sedan sätta gränser utifrån det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".