Skolavslutning i Förlösa kyrka. Foto: Janne Rindstig SR
Kalmar

Traditionsrik första skolavslutning

Skolavslutning i Förlösa kyrka norr om Kalmar
0:48 min

Efter att många studenter senaste dagarna gjort sin sista skolavslutning så har förskoleeleverna upplevt sin allra första. Elever från Lindsdalsskolan norr om Kalmar hade sin avslutning i Förlösa kyrka med alla de traditionella ingredienserna från tårfyllda släktingar till kyrkklockor och mäktig orgelmusik.

Till ackompanjemang av regnet strömmande förväntansfulla elever tillsammans med släktingar och lärare till kyrkan i Förlösa på fredagen. Först ut var förskoleeleverna som för första gången fick stå i centrum framme vid altaret och uppleva en skolavslutning från annat håll än åhörarbänkarna.

Det var nervöst spring i benen hos många av barnen och den kyrkliga inramningen med kyrkklockor och orgelmusik gav den klassiska bilden av skolavslutning.

Några långa tal eller predikningar förekom inte , kyrkoherde Gustav Lundborg gjorde som eleverna och sjöng ut sitt somriga budskap till eget gitarrackompanjemang.

– Jag tycker det är väldigt kul att sjunga och lära mig nya sånger så jag tänkte inte prata utan sjunga en sång till er i stället sa Gustav Lundborg.

Efter en sista samling klassvis skingrades eleverna, en del skyndade vidare till äldre syskons avslutningar och andra såg direkt fram emot sommarlovets möjligheter:

– Det blir skönt att slippa gå upp så tidigt på morgnarna

– Det blir bad och glass varje dag

– Nu kan jag vara uppe så länge jag vill

För förskoleleverna väntar nu första sommarlovet och om nio veckor blir det upprop i första klass.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".