Pernilla Schavon. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Fritidsgård säger nej till skojbråk

Fritidsledare: "Det kan vara svårt för en ungdom att säga till"
1:16 min

Det är inte alltid så lätt att avgöra om ungdomars brottningsmatcher eller knuffar verkligen är på skoj eller inte. Därför har Funkabo fritidsgård i Kalmar nu helt förbjudit "skojbråken".

– Så fort vi ser att det är bråk eller skojbråk så går vi fram och stoppar det. Varför vi gör det är att vi aldrig kan veta om den ena blir utsatt för mobbning, säger Pernilla Schavonn som är fritidsledare.

– Det kan vara svårt för en ungdom att säga att man inte vill skojbråka.

Det ser lite olika ut på fritidsgårdarna i länet. På Överums fritidsgård säger personalen att de kan skilja på om det handlar om bråk på skoj eller på riktigt. De menar att eftersom det är färre ungdomar där, så kommer personalen också tillräckligt nära för att avgöra om bråken är på skoj.

Men på Funkabo fritidsgård i Kalmar är det alltså nolltolerans. Karar Mhawel går på Funkaboskolan och han tycker att det vore bättre om den som blev utsatt kunde säga ifrån:

– Då ska man gå till en lärare eller en vuxen och säga det. Man måste våga säga emot.

Han är själv inte så förtjust i regeln:

– Jag tycker att det är en dålig regel för att jag tycker att man ska kunna skoja med sina kompisar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".