När myggen väl varit framme vill kunderna ha klådalindrande medel berättar apotekschefen Jenny Petersson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Sydsverige

Aggressiva myggor ger bett och bölder

Apotekschef: "De verkar extra ilskna i år"
1:26 min

Årets myggsäsong verkar ha kommit igång med besked. "Vi har många kunder som kommer in och får stora bölder för att de kliar och det är irriterat. Känslan är att det är svårare i år och att det är fler som reagerar" säger apotekschefen Jenny Petersson.

P4 Blekinge har varit i kontakt med fyra olika apoteksbolag och de säger samma sak; årets myggsäsong är igång. 

– Myggmedelsförsäljningen har verkligen stuckit i höjden. Myggorna är på bettet nu på alla sätt och det började förra veckan, säger Marie Larsson är apotekschef på Apoteket i Karlskrona.

Myggår?

Om 2013 blir ett riktigt myggår är svårt att säga än, säger Yngve Bodin som är myggexpert på Naturhistoriska riksmuséet. Det brukar man kunna se först vid midsommar när översvämmningsmyggen vaknar till liv.

Extra ilskna

På flera apotek är myggprodukterna placerade precis innanför dörren och Jenny Petersson på Medstop Apotek i Karlskrona säger att det är väldigt medvetet. För det är många som frågar efter dem just nu.

– Det verkar som att myggen är lite extra ilskna i år. Vi har många kunder som kommer in och får stora bölder för att de kliar och det är irriterat. Känslan är att det är svårare i år och att det är fler som reagerar, säger apotekschefen Jenny Petersson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".