Foto: Ida Brännström / Sveriges Radio.
Sverige

Sociala medier gav fler organdonatorer

Facebook gjorde att fler anmälde sig
1:11 min

Sociala medier kan vara ett effektivt sätt att öka antalet anmälda organdonatorer. När Facebook förra året gjorde det möjligt för medlemmar att ange att de är organdonatorer, så ledde det till en dramatisk ökning av nyanmälda donatorer.

Idag är cirka cirka 1,5 miljoner svenskar registrerade i Donationsregistret, vilket innebär att deras organ kan rädda livet på någon annan efter att de själva dött.

Men som alltid råder det brist på organ för transplantationer och i många länder kämpar myndigheter och vårdorganisationer för att öka antalet anmälda donatorer. Forskning pekar nu på att sociala medier kan vara en effektiv väg.

I maj förra året blev det möjligt att ange på Facebook att man valt att bli organdonator. Ens beslut blir då synligt för vänner, ihop med information om hur de också kan registrera sig.

I en ny studie från USA kunde forskare se att detta faktiskt ledde till nya anmälningar till delstaternas donationsregister. Efter en dag hade antalet nyanmälda donatorer ökat med 21 gånger. Antalet nya anmälningar minskade med tiden, men över en tvåveckorsperiod gjorde man sammanlagt nästan sex gånger fler anmälningar än innan.

Forskarna hoppas nu hitta nya sätt att använda sociala medier för att få fler donatorer - så att fler kan få en chans att leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".