Det blir allt vanligare med nattöppna gym. Arkivfoto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Sverige

Nattöppna gym inte bara bra

Många gym förlänger nu sina öppettider för att medlemmarna ska kunna träna där när det passar dem. Det har förmodligen både positiva och negativa effekteter menar Ika Lönn som är forskare på Linneuniversitet.

– Jag kan tänka mig att de här öppettiderna skulle kunna vara bra för de som har oregelbundna arbetstider och av den anledningen ändå är uppe, säger Ika Lönn.

Återhämtning
Om det däremot hänger ihop med andra trender i samhället, att allt ska vara tillgängligt dygnet runt kanske det får konsekvenser så småningom om menar hon.

– Om jag får svårt att hitta tiden för sömn och återhämtning, utan att jag ständigt försöker vara aktiv, säger Ika Lönn

Aktiv på natten
Att träna före och efter jobbet sena kvällar och nätter, när man ändå ska vara vaken eller varit vaken det är en sak menar hon, för motion är bättre än ingen motion alls. Det är när det blir en vana att vara aktiv på natten fast man inte måste som det gäller att kanske tänka efter.

– Om man upplever att det börjar bli ett problem, att man är vaken många nätter i sträck och att det blir en vana att vända på dygnet. Då kan vi se att det får konsekvenser för vår hälsa och möjlighet för återhämtning. Samtidigt finns det så oerhört många positiva effekter av att vara fysiskt aktiv, säger Ika Lönn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".