Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Landstinget efter Sensias konkurs: Ingen blir utan vård

Kund: "Bästa stället jag varit på"
0:53 min

Landstinget i Kalmar län lovar att alla patienter som drabbas av vårdbolaget Sensias konkurs kommer att listas på vårdmottagningar inom landstinget. Och att ingen ska bli utan vård. Det säger landstingets planeringschef Sofia Barakat till P4 Kalmar.

Det var i går som vårdkoncernen Sensia meddelade att deras vårdcentraler i Kalmar och Hultsfred begärs i konkurs.

– De marknadsmässiga förutsättningarna för att driva primärvård har försämrats, skrev Sensia Hälsovårds vd Johan Bennarsten i ett pressmeddelande i går.

Därefter följde domen: företaget avvecklar omedelbart vårdcentralerna i Kalmar och Hultsfred.

Listas på annan vårdcentral automatiskt

Sammanlagt kommer 10 000 patienter att drabbas av konkusen och landstinget i Kalmar län har lovat att alla får en vårdplats.

– Är det så att Sensia stänger så kommer patienten att få ett brev hem med information om vilken enhet som ligger närmast och som de är listade passivt på. Vill de sedan välja en annan enhet så är de fria att göra det, säger Sofia Barakat, planeringschef på landstinget i Kalmar län.

"Skittråkigt"

Louise Ståhlgren är kund hos Sensia och är på besök på mottagningen när hon nås av beskedet att hennes vårdcentral försatts i konkurs:

– Jättetråkigt, det är det bästa stället jag varit på så… skittråkigt.

Nu kommer en konkursförvaltare att ta över Sensia i Kalmar och Hultsfred. Om Sensia stänger måste Louise hitta en nya vårdcentral. Kanske i landstingets regi.

– Om jag får samma läkare så gör jag ju det. Det är ju den här läkaren som jag är hos nu som jag verkligen vill ha. Han har tagit sig tid att lyssna och han är förstående.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".