Sverige

Olika villkor för brottsutsatta barn

Hur barn som utsatts för brott får stöd beror väldigt mycket på var i landet de bor. Det visar en undersökning som Rädda barnen gjort i samarbete med Linköpings universitet. De har undersökt så kallade barnahus, där brottsutsatta barn ska kunna få hjälp och stöd på ett ställe – istället för att slussas runt mellan olika myndigheter.

Rädda barnen har tillsammans med Linköpings universitet undersökt hur barnahusen fungerar.

Granskningen visar att det skiljer mycket i landet. Hittills är det bara barnahusen i Linköping, Lund och Uppsala som uppfyller de nödvändiga delarna för att kallas barnahus.

– De som har svårast att uppfylla kraven är de där hälso- och sjukvården inte alltid är med. Då blir det bara en halv verksamhet, säger Åsa Landberg, psykolog vid Rädda barnen och en av författarna till rapporten.

Efterlyser samordning

Rädda barnen efterlyser nu en nationell samordning för att få en jämn kvalitet i landet.

– Att kriterierna följs upp så att de blir vedertagna, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda barnens Sverigeprogram.

Hon vill även att det ska inrättas ett nationellt kunskapscentrum som samlar upp och sprider kunskap kring våldsutsatta barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".