Vetenskap

Fartygens barlastvatten ska bli renare

Nya riktlinjer för barlastvatten
1:42 min

På ett pågående internationellt möte i Göteborg har det nu enats om riktlinjer om hur fartygs barlastvatten ska hanteras för att minska spridningen av främmande arter. Det innebär att fartygen ska göra rent vattnet i barlasttankarna innan det töms ut i hamn.

– Det bästa är att vi kommer att göra likadant i länderna runt Nordsjön och Östersjön, säger Henrik Ramstedt, miljöexpert på transportstyrelsen.

De här gemensamma riktlinjerna ska gälla från Finland i norr till Spanien i söder och är ett steg närmare den så kallade barlastkonventionen. Den innebär att fartygen ska se till att inga levande organismer spolas ut med barlastvattent.

Barlastvatten är det vatten som pumpas in i fartyg när de inte har någon last och vattnets tyngd ska göra att fartyget går stabilt och lagom djupt. När fartyget sen lastas så töms vattnet ut och med vattnet följer de växter och djur som följde med in när vattnet fylldes på.

Det här är ett problem eftersom det gör att växter och djur sprids till olika hav och sjöar som de inte skulle kunna ta sig till själva, och att de där kan rubba det naturliga ekosystemet.

Flera fämmande arter misstänks ha kommit till Svenska vatten med barlastvatten, t ex den amerikanska kammaneten, den kinesiska Ullhandskrabban och Vandrarmusslan.

För att kunna hålla sig till barlastkonventionen måste fartygen installeras med nya rengöringssystem ombord och de får två år på sig innan det måste vara klart.

– Under den här infasningsperioden kommer ett alternativ vara att man utför skifte av barlastvatten, dvs att man under resan från en hamn till en annan hamn byter ut det vatten man har i tanken när man är ute till havs, vilket gör att man inte tar med sig arter som lever i kustmiljöer från ett område till ett annat, säger Henrik Ramstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".