Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Kommunerna i Kalmar län satsar olika på Almedalen

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 16.31
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio.

Hur mycket länets kommuner satsar på Almedalsveckan på Gotland varierar kraftigt. Sju kommuner deltar inte alls. Nybro kommun lade 21 000 kronor på Almedalen förra året. Det är kostnaderna för kommunchefen och kommunalrådets resa och boende som P4 Kalmar granskat närmare.

Att få reda på så mycket om möjligt vad man kan göra åt ungdomsarbetslösheten och även hur kommuner kan dra nytta av industrins arbetsmetoder var kommunchefen Jan Lagerqvists mål med Almedalen som han kunde uppfylla.

– Det är ju ett fullkomligt fantastiskt utbud, nästan 1600 seminarier, och där var det verkligen inte svårt att leta ut dom två huvudfrågor jag hade framför mig när jag åkte, säger Jan Lagerqvist.

Nöjd med satsningen

Också kommunalrådet Markus Lund var nöjd med satsningen som kostade Nybro kommun 21 000 kronor för resa och boende för de två i kommunledningen.

När jag granskar räkningarna från resan upptäcker jag att Lagerqvists fru också varit med och kunnat dra nytta av fritt boende.

– Den boendekostnaden på det stället är lika stor oavsett om jag bor där ensam eller har med mig hela familjen, säger Jan Lagerqvist.

"Har inte haft tillräcklig koll"

Ingen extra kostnad för Nybro kommun alltså men principiellt fel enligt Skatteverket som menar att en förmån av fri logi bör beräknas till 25 procent av kostnaden för hotellrummet. Vad arbetsgivaren har för kostnad spelar ingen roll. Det är förmånen för makan som är av betydelse här.

– Det har inte jag haft tillräcklig koll på då. Så är det bara. Då får man rätta till det. Det är inte svårare än så.

Jan Lagerqist fick också ersättning för sina matutlägg och det är inget konstigt med det mer än att det bokfördes som personalrepresentation, trots att han åt tillsammans med sin fru.

– Det är ju inte korrekt, så det får vi rätta till, det var jag inte medveten om, säger Lagerqvist, som tillägger att matkostnaden han begärt ersättning för är mindre än om han skulle begära traktamente, vilket han inte tyckt varit rimligt att Nybro kommun ska stå för.

Kommunernas kostnader för Almedalen 2012:

(avrundat till jämna tusental)

Oskarshamn: 100 000 kronor
Nybro: 21 000 kronor
Vimmerby: 9 000 kronor
Kalmar: 7 000 kronor
Västervik: 1 000 kronor
Övriga: 0 kronor

Not: Kommunalråd kan ha åkt till Almedalen för någon annans räkning än kommunen, så är fallet med Roland Åkesson (C), kommunalråd i Mönsterås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".