Entreprenören Pigge Werkelin hoppas att investerare ska nappa. Arkivfoto: Fredrik Persson/Scanpix och Hanna Sihlman/Sveriges Radio.
Västervik

Ny färjelinje i Västervik sneglar på Norwegian

"Ska vara roligare att resa"
1:49 min

Billigare, mer spännande och smartare. Så säljer entreprenören Pigge Werkelin in färjelinjen mellan Västervik och Visby som är tänkt att starta nästa sommar. För att få in pengar till satsningen besökte han Västervik på onsdagen för att locka lokala investerare.

– Vi har fått ett väldigt bra mottagande och det finns en positivism i Västervik, säger Pigge Werkelin.

Nu ska Werkelin förverkliga Västerviks dröm om en egen färjelinje till Visby. Förebilden är det norska flygbolaget Norwegian – och man hoppas att en enkelresa Västervik-Visby ska kosta 100 kronor.

– Gotlandsbåten ska se till att jobba med låga kostnader och nya intäkter, säger Pigge Werkelin.

– Vi ska vara roligare att resa, lite smartare. Den här resan har jag gjort en gång i flygvärden – och nu ska vi göra likadant här.

Vill starta nästa sommar

Den 27:e juni 2014 vill Gotlandsbåten AB göra sin jungfrufärd mellan Visby och Västervik. Kommunstyrelsen i Västervik, med Harald Hjalmarsson (M) i spetsen, är enigt positiv.

– Den största pusselbiten håller på att falla på plats – och det är båten. Sedan är det lite hamnfrågor som ska lösa sig – och det krångligaste är nog Visby hamn om jag förstått det rätt. Men det låter orimligt om det skulle falla på det, så det löser sig nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".