Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Orrefors

Slopad glasproduktion – då dör yrket degelmakare

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 07.08
Reportage: Den sista degelmakaren
(6:48 min)
1 av 4
Peter Meinking – en av de sista degelmakarna. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
3 av 4
Att arbeta med degelmakeri kräver stort yrkeskunnande. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
4 av 4
Peter Meinkings yrkeskunskap riskerar att försvinna. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.

I höstas kom beskedet att 130 anställda vid Orrefors Kosta Boda varslades om uppsägning och glasproduktionen i Orrefors läggs ner. Det innebär inte bara att många glasarbetare förlorar jobbet. Det betyder också slutet för en mycket liten yrkeskår i Sverige; degelmakarna.

P4 Kalmar har träffat en av dem – Peter Meinking.

Än så länge brinner den stora vannan i Orrefors. De glasugnar som vi kikar in i hör till Riksglasskolan, eleverna därifrån är de enda som blåser glas i Orrefors nu. Men många av ugnarna är släckta och står kvar som tomma skal i den stora fabrikslokalen.

– Alla dessa ugnar som är här har jag gjort i ordning. Det är ju tragiskt, när jag började här var vi så mycket folk överallt, säger Peter Meinking.

Jobb ett par veckor till

Det är rätt öde i den gigantiska fabrikslokalen som är anpassad för att sysselsätta flera hundra personer. Idag är de drygt 20 kvar, ett par veckor till vad de än så länge vet.

– Vi kände ju att nu kanske det vänder och ökar igen, men så blir det nog inte.

Formar deglarna för hand

Peter Meinking har tillsammans med sin kollega tillverkat alla de deglar som glasmassan brinner i i Orrefors Kosta Bodas bruk i Småland. Det är ett tungt arbete. Förr i världen trampades leran samman av arbetare som med hjälp av sina bara fötter blandade till den rätta konsistensen. Peter Meinking och hans kollega har stora maskiner till hjälp, men själva formandet av de stora lerpottorna , deglarna, sker för hand.

Det är ett komplicerat hantverk, som kräver mycket träning.

– Att bli degelmakare är ungefär som en ketchuptub, det går inte, det går inte och sedan så bara kommer det. Många har prövat men vi är några få som har lyckats. Nu är vi de enda som är kvar i Sverige som gör deglar, så det är ju tråkigt med nedläggningen för det tar ju även med det här yrket, säger Peter Meinking.

Påverkar glasmassans kvalitet

Orrefors glasbruk har funnits i 115 år. Det har länge haft en ledande ställning både i Sverige och internationellt genom tillverkning av både kristallserviser och konstglas med designer Simon Gate och Edward Hald, erika Lagerbielke och Karl Lagerfeldt. Nu försvinner produktionen i Orrefors, glasbruket är till salu och kanske tar en annan glasproducent över, men varumärket Orrefors stannar förstås inom Orrefors Kosta Boda-koncernen.

Degelmakarmästaren Peter Meinking berättar att kvaliteten på deglarna påverkar glasmassans kvalitet och hur glaset slutligen ser ut.

– Så det är ett väldigt hantverk, säger han.

Deglarna lagras i flera år

Uppe på torkvinden står de stora lerdeglarna i två långa rader för att torka, de torkar under ett års tid eller längre för att bli som bäst.

– Deglar som har står i två-tre år är ju guld värda. Tekniken är väl kanske en åldrad teknik, men att gå ifrån ett koncept som fungerar väldigt bra, det är ju dumt, tycker jag, säger han.

När degelmakarna försvinner kommer de handtummade deglarna ersättas av maskintillverkade deglar som är av sämre kvalitet, säger Peter Meinking

– Jag känner en stor sorg. Inom det här yrket och hela glasindustrin finns en otrolig yrkesstolthet. Just inom degelmakeriet finns ju ingen man kan vända sig till när vi slutar, om man vill starta upp det igen, säger Peter Meinking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".