Svanar på Östersjön. Arkivfoto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
Kalmar län

Östersjöländerna slarvar med miljömålen

Inget av länderna kring Östersjön klarar de miljömål de själva satt upp för att rädda havsmiljön och komma i ordning med miljöproblem i Östersjön. Detta visar en rapport från Världsnaturfonden (WWF) som har granskat de åtgärder länderna har gjort kring övergödning, miljögifter, sjöfart och biologisk mångfald.

Senast 2021 ska länderna kring Östersjön skapa en ekologisk balans och få bukt med miljöproblemen i Östersjön. Det kom regeringarna överens om 2007 när de lanserade handlingsplanen för Östersjön: Baltic Sea Action Plan (BSAP). Men enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF) – Baltic Sea Action Plan – is it on track? – är det inget av länderna som är i närheten av att uppfylla målen.

– Det är bråttom. Alla länder ligger långt efter. Om de inte tar krafttag nu riskerar hela handlingsplanen att stjälpa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande från WWF.

Alla får underkänt

I rapporten ges varje land poäng efter hur väl de har genomfört planen. Granskningen baseras på ländernas officiella rapportering och utvärderar 56 utlovade åtgärder kring övergödning, miljögifter, biologisk mångfald och sjöfart.

Alla länder får underkänt på mer eller mindre alla områden. Åtgärder för att motverka övergödning i Finland och Tyskland är de enda områden som är i fas med tidsplanen.

Sverige på tredjeplats

Sverige kommer på först på en delad tredjeplats i rapporten efter Finland och Tyskland. Ryssland ligger i botten. Riktigt illa ser det ut när det gäller åtgärder för bevarande av biologisk mångfald, där Sverige ligger i botten.

– Sveriges regering, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, måste omsätta regeringens Östersjöretorik till konkret handling, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande från WWF.

Den 3 oktober ska Östersjöländernas miljöministrar mötas i Köpenhamn för att följa upp handlingsplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".