Brandman släcker en skogsbrand utanför Nybro. Arkivfoto:Räddningstjänsten Nybro.
Högsby

Nya branddepåer i Högsby

När en skogsbrand blir alltför stark och räddningsresurserna är uttömda – kan en mobil branddepå vara sista utvägen. Nu får branddepåerna mer och bättre utrustning för att hjälp brandkårerna att släcka bränderna. Högsby är en av de branddepåer som får ny utrustning i form av motorsågar, elverk och 20 000 meter slang.

Totalt handlar det om 14 skogsbrandsdepåer som får helt nya containrar och till stor del ny utrustning. De sprids ut i landet, företrädesvis i Norrland och Småland, däribland Högsby.

En sista utväg

Idén till mobila branddepåer väcktes i samband med branden i Tyresta 1999, då 450 hektar av skyddad skog i nationalparken och naturreservatet brann.

I första hand är det kommunen som ska hantera en skogsbrand och vid behov sedan ta hjälp av närliggande kommuner. Räcker inte det får regionens resurser tas i anspråk.

– Det är när även de är utdömda som depåerna kommer in i bilden, säger Lennart Danielsson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i en kommentar till TT.

Material för 20 miljoner

2008 togs en prototyp för nya skogsbrandsdepåer fram och i år satsas 20 miljoner kronor på nytt material

I varje depå kommer det att finnas exempelvis 20 000 meter slang, motorsprutor, pumpar, motorsågar, elverk och skuminjektioner.

Hälften av dem placeras ut den här veckan och resten i höst.

– Någon av containrarna kommer säkert att tas i anspråk någon gång under året, men vi hoppas förstås att de aldrig behöver användas, säger Lennart Danielsson till TT.

Fakta: De nya skogsbrandsdepåerna

Landets 14 skogsbrandsdepåer ska få helt nya containrar och delvis ny utrustning.

Dessa depåer är nya: Östersund, Sundsvall och Strängnäs. Övriga är: Boden, Skellefteå, Dorotea, Söderhamn, Ludvika, Bengtsfors, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Dessutom finns två reservdepåer vid MSB:s centralförråd i Ljung.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".