Fortsatta strömproblem - sjutusen hushåll utan el

Det ihållande snöovädret har gjort att alltfler hushåll i Kalmar län har blivit strömlösa under natten, vid niotiden på måndagen rörde sig det om sjutusen kunder.

Runt 6000 tillhör Sydkraft, 1000 Kreab och 160 Västerviks Kraft. De flesta, 4000, finns i Vimmerby och Västerviks kommuner där hälften av Sydkrats kunder i saknar el.

Det är idag fler strömlösa än igår, då elbolagen först räknade med att kunna ge tillbaka strömmen samma dag.

Sydkraft har varit ute sen 3-tiden på måndagsmorgonen för att ta hand om de mest prioriterade fel som bland annat nu gör att industrier står stilla. - När vi har fått bort ett fel så får vi ett nytt fel, så vi har inte haft några stora framgångar under morgonen, säger Stig Olof Elfström på Sydkraft.

Värst drabbat är Vimmerby och Västerviks kommuner där det fallit mycket stora mängder blötsnö som nu fryser fast både på träd och på ledningarna. Tidigare erfarenheter visar på att denna vädertyp kan ge både långa och nya strömavbrott, skriver Sydkraft i ett pressmeddelande.

Den tunga blötsnön får nya träd att fall över ledningarna. En del träd har fallit ovanligt lätt, eftersom de redan var böjda efter stormen för en månad sen.

Alla elbolagen har svårt att ge bra prognoser för när elen är tillbaka eftersom det hela tiden uppstår nya fel. Sydkraft befararar att man kommer ha problem till och från hela veckan.

- Problemet släpper inte föränn vi får mildväder, säger Östen Axelsson på Sydkraft.

Ett sjuttiotal av Sydkrafts personal jobbar nu i Kalmar län, och man har kallat in förstärkningar från Kronoberg och Östergötland. Sex bandvagnar används också för att köra ut personal på vägar som inte går att ta sig fram på. Så fort det slutar snöa kommer också tre helikoptrar sättas in i arbetet.

Drabbade orter är bland annat Loftahammar, norr om Ankarsrum som Blackstad, Totebo och Odensvi i Västerviks kommun och Locknevi, Frödinge och Tuna i Vimmerby kommun. Här berörs skolor och industrier, bland annat Frödinge Mejeri.

Skolorna i Blackstad, Totebo, Odensvi och Alvik saknar ström och undervisningen är inställd där, men skolorna hålls ändå öppna för de barn som behvöer tillsyn.