1 av 2
Vildana Sejdovic från Alvesta säljer jordgubbar från Trekanten i Kalmar län. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Gert Sjöholm från Blekinge har torgförsäljning i Växjö under sommarhalvåret. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kalmar län

Skärpt lagstiftning för torghandeln

"Det kan bli krångligt i början"
1:27 min

Snart måste alla torghandlare skaffa elektroniskt kassaregister. Detaljhandeln har redan kassaregisterkrav. Från kommande årsskifte ändras lagen även för handlare på torg och marknader. Syftet är enligt Skatteverket att minska eventuellt fusk och svarta pengar i kontanthandeln.

Gert Sjöholm från Blekinge har torgförsäljning i Växjö under sommarhalvåret och kommer att skaffa kassaregister.

– Frågan är hur det ska gå med väder, vind och regn ute på torg och marknadsplatser, med elanslutningar och så. Jag tror också att det är risk för att en del småhandlare som bidrar till torghandelns mångfald kommer att försvinna.

Vildana Sejdovic från Alvesta sommarjobbar med att sälja jordgubbar från Trekanten i Kalmar län på Stortorget i Växjö och hennes arbetsgivare ska skaffa kassaregister.

– Jag tror det kan bli krångligt i början, men det är ju nödvändigt om man ska fortsätta. Men jag tror att det kan bli rätt så dyrt.

Kravet på kassaregister gäller de som har en årsomsättning på minst fyra basbelopp - nu knappt 180 000 kronor.

Kassaregisterlagen som sedan 2010 gäller detaljhandel och till exempel restauranger och frisörer och från årsskiftet nu också handel på torg och marknader innebär att man måste ha ett certifierat kassaregister som gör det mycket svårt att fuska. Dessutom ska kunden alltid erbjudas kvitto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".