Patient får en spruta. Foto: Scanpix
Sverige

Resenärer uppmanas se över mässlingvaccin

Smittskyddsläkaren: "Mest bekymrade för är de små barnen"
1:44 min

De som ska resa utomlands uppmanas nu att se över sitt skydd mot mässling. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, men varje år blir ovaccinerade svenskar sjuka efter att ha smittats på resor utomlands.

Per Follin, som är smittskyddsläkare i Västra Götaland, menar att man tidigare år noterat att det kommit in så kallade importfall av mässling. Det handlar framför allt om människor som är mottagliga för smittan och som drabbats utomlands.

– Sedan blir de sjuka i Sverige och sjukdomen kan spridas till personer som är ickeimmuna. Det vi framför allt är mest bekymrade för är de små barnen som aldrig blivit vaccinerade, säger han.

Allvarlig sjukdom
Mässling är en allvarlig sjukdom som är mycket smittsam och som kan ge följdsjukdomar i till exempel luftvägarna och öronen. För barn kan sjukdomen vara särskilt besvärlig och barn kan behöva vårdas på sjukhus.

I Sverige är mässling ovanlig och många är obekanta med sjukdomen eftersom vaccinationen finns med i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Men långt ifrån alla är skyddade. En del barn är för små för att ha hunnit vaccineras. En del vuxna har aldrig fått dos nummer två. Och smittan finns nära inpå oss, menar Per Follin.

– Mässling finns i Europa så det räcker med att vi åker utanför Sveriges gränser. Tyskland och Storbritannien är de länder som har flest fall. Förra året var det likadant och då gällde det även Frankrike. Lämnar man Sverige så ska man se till att ha ett fullgott skydd, säger han.

Vaccinera barnen
Smittskyddsenheten rekommenderar vaccination till alla ovaccinerade barn som är äldre än 9 månader, alla ovaccinerade vuxna och de vuxna som bara vaccinerats med en dos.

– Har man bara fått en enda vaccination, eller ingen alls, så bedöms man vara mottaglig till en vsis utsträckning, säger Per Follin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".