Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Västerviks vägar bland de farligaste i landet

Vägarna kring Västervik är bland de farligaste i landet sett i relation till invånarantal. Det visar Statoils och NTF:s trafikskadeindex. Under 2012 skadades eller dödades 130 personer på de kommunala vägarna i Västerviks kommun. Även i Kalmar kommun är siffran dyster med 186 skadade eller dödade. De säkraste vägarna i länet ligger kring Högsby.

Indexet rankar Sveriges 290 kommuner utifrån hur många som skadades eller omkom på de kommunala vägarna under 2012, i förhållande till kommunens inånarantal. Ju lägre andel som drabbats desto högre placering i indexet. Västerviks kommun hamnade på plats 276 i rankingen.

Sänkt hastighet ger färre olyckor

Enligt Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, är det särskilt viktigt att hastigheterna följs för att minska antalet olyckor.

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp.
– Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Även bilister måste ta ansvar

Under år 2012 har 23 034 personer skadats eller dödats på vägar som kommunerna i Sverige är ansvariga för.

– Vi bilister har också ett ansvar för att minska olyckorna genom att hålla nere hastigheten.
– Dessutom är det viktigt för trafiksäkerheten att ta en paus längs vägen. Ny forskning visar att för chaufförer som dricker kaffe är risken att krocka 63 procent mindre, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil

Olyckstatistiken bygger på polis- och sjukhusrapporterad data ur den nationella olycksdatabasen STRADA som administreras av Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".