Borgholm

Nya turer kring Runstens skola

Lisbeth Lennartsson om turerna kring Runsten skola
0:40 min

Runstens skola på Öland kommer kanske inte att läggas ner i höst som tidigare sagts. Allt handlar om ett problem som uppstått i själva beslutsgången. Därför river förvaltningsrätten upp beslutet, men Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm tror ändå inte att skolan kommer att kunna leva kvar.

Det är Ölandspartiets Per Lublin som har opponerat sig mot beslutet och vänt sig till förvaltningsrätten. Men skolan kommer ändå inte att vara öppen för elever i höst, säger kommunalråd Lisbeth Lennartsson.

– Jag skulle gärna ha kvar skolorna på östra sidan, men vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi, säger hon.

"Familjerna har farit illa"

Enligt Lennartsson vill föräldrarna nu att det ska bli en förskola i den gamla skolan och hon menar att barnen redan fått platser på andra skolor.

– Familjerna har farit så illa i alla turer som har varit kring skolan, så förvaltningsrättens beslut är väldigt olyckligt, säger hon.

Domen väcker reaktioner

Bland de boende i bygden som har gått samman för att köpa loss skolan, renovera den och sedan hyra ut den till kommunen för förskola och bibliotek, är domen överraskande och inte särskilt välkommen, då den kan försena just dom planerna.

– Barnen har först fått en chock över att skolan lagts ner, och sen har det bearbetats känslor på alla sätt och vis.
– Nej, det är inte positivt alls, Gå vidare och låt oss köpa byggnaden. Låt oss välja Gårdby eller Gärdslösa efter vad som passar familjen, säger Jessica Svärdh, som engagerat sig i att rädda skolan i Runsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".